Shallow Water Egress Trainer (SWET) on kohal.

Shallow Water Egress Trainer (SWET) on kohal.

SWET (Madalas vees veealuse enesepääste trenažöör) on lõpuks kohal. Ei, SWET ei ole helikopteri päästemooduli asendaja ega ka väiksem vend. Algselt kavandati USA lennunduses SWET-i kui veealuste hingamisabi seadmete treeningvahendit, kuid aja jooksul kujunes süsteemist välja veealuse desorientatsiooniga harjumise vahend. Ilmnes, et mitteujujatel on õige ebamugav olla vee all pea alaspidi ja samal ajal hinge kinni pidada. HUET ehk Helicopter Underwater Escpate Training module, milline on ka Paljassaares Revali Merekooli basseinis olemas – vette kukkunud õhusõidukist vette evakueerumise harjutamiseks, on olemuselt lihtne aga siiski suur, aeglane ja võimas seadeldis. SWET on seevastu väike ja mobiilne. Piisab kahest treenerist, et tutvustada vee all erinevate hingamisabi seadmete ja vahendite kasutamist. Samuti sobib seade eritreeninguks vähem kontrollitud keskkonnas nagu näiteks külmas avavees militaartreeningute läbiviimisel. Statistika näitab, et seda abivahendit kasutanutel õnnestub HUET treening 99% ulatuses.

SWET on sobilik abivahend ka väikelaevnike ja veesportlaste treenimiseks võimaliku laevahuku simuleerimisel. Liiga vähe on pööratud tähelepanu meie vetel tegutsevate kalurite ja miks mitte puhkajate päästealasele koolitusele.

Merekultuuri aasta raames on Revali Merekool avanud uue sisebasseini, kus lisaks helikopteri simulaatorile viiakse igapäevaselt läbi merepääste koolitusi. Sobilikult jõuluks lisandus kooli arsenali mobiilne trenažöör, millisega on võimalik nii kooli kontrollitud basseinis kui ka vajadusel tellija valitud kohas sooritada veealuse enesepääste koolitus ümber pöördunud veesõidukist väljapääsemise harjutamiseks.

Oludes, kus on taas kõneks jääteede ootamine ja ikka ning jälle kukuvad autod kas karjääridesse või muudesse järskude kallastega veekogudesse ei teeks paha sellise koolituse läbimine ekstreemautosõitjate klubide liikmetele.

Lugupidamisega,

Reval Marine and Offshore Training